(0372) 52-22-63

etcchv@ukr.net

Державне підприємство
«Чернівецький експертно-технічний центр Держпраці»

Новини


Готуємося до відзначення Дня охорони праці

20.04.2012


ЗВЕРНЕННЯ 

організаційного комітету з підготовки та проведення в області заходів з нагоди Дня охорони праці 

до місцевих органів виконавчої влади, об’єднань роботодавців, засобів масової інформації, керівників і

працівників підприємств області



Шановні колеги!


Щорічно, починаючи з 2002 року понад 50 країн світу відзначають Всесвітній День охорони праці. З метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання та громадських організацій до проблем охорони праці 28 квітня в Україні, згідно з Указом Президента України від 18 серпня 2006 року
№ 685/2006, відзначається День охорони праці.

Відповідно до рекомендацій МОП у 2012 році Всесвітній день охорони праці проводиться під девізом: «Сприяння охороні праці у «зеленій» економіці».
Концепція «зеленої» економіки пропонує уряду, роботодавцям та громадянам перейти до розробки збалансованих шляхів розвитку, що включають сприяння інвестиціям у природний капітал (збільшення частки заповідних територій, посилення захисту лісів тощо), вирішення проблем енергетики та забезпечення екологічно чистими продуктами харчування, приділення уваги питанням використання земель та планування землекористування, оптимального розподілу обмежених ресурсів та поліпшення управління ними.
Наше спільне завдання гарантувати, що ті «зелені» робочі місця, які зумовлюють мінімізацію негативного впливу на навколишнє середовище, також будуть безпечними та здоровими для працюючих. А нові «зелені» технології повинні бути безпечними і не шкідливими для здоров’я громадян України.
Значення охорони праці у «зеленій» економці – сприяння ефективності виробництва через забезпечення безпеки та культури праці, зниження рівня виробничого травматизму і професійних захворювань на виробництвах, що гармонійно поєднують економічні потреби суспільства з потребою постійного відновлення і збереження довкілля.
Необхідно зазначити, що рівень настання нещасних випадків на виробництвах області залишається високим. За даними територіального управління Держгірпромнагляду у Чернівецькій області у 2011 році зареєстровано 10 смертельних випадків, що на 40% більше ніж за попередній період. Особливе занепокоєння викликає стан смертельного травматизму у будівельній галузі, лісовому господарстві та соціально-культурній сфері.
За 2010 рік на відшкодування шкоди, медичну, професійну та соціальну реабілітацію осіб, які постраждали від нещасних випадків на виробництві та отримали професійні захворювання використано понад 10 млн..грн. коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.
У рамках підготовки до Дня охорони праці Організаційним комітетом схвалено План заходів, яким передбачено проведення на регіональному рівні комплексу  акцій. Ці заходи спрямовані на привернення уваги громадськості до масштабів проблем на виробництві, а також до культури охорони праці щодо зниження рівня щорічної смертності та травматизму.
Закликаємо всіх роботодавців проаналізувати та переглянути організацію діяльності своїх підприємств та організацій стосовно втілення принципів «зеленої економіки» та вжити заходів з підвищення рівня безпеки та поліпшення умов праці працівників, у тому числі і на підприємствах малого бізнесу, що дасть можливість забезпечити гідне життя не тільки нам, але і нашим нащадкам.
Оргкомітет пропонує напередодні та протягом квітня-травня вшанувати пам'ять працівників, які загинули на виробництві, відвідати сім'ї потерпілих, винайти можливості для надання їм допомоги з вирішення матеріальних, соціально-побутових та інших проблем.
Організаційний комітет також звертається до представників засобів масової інформації з проханням забезпечити всебічне висвітлення заходів, що відбуватимуться в області у рамках Дня охорони праці.