(0372) 52-22-63

etcchv@ukr.net

Державне підприємство
«Чернівецький експертно-технічний центр Держпраці»

Новини


Самовільно встановлений б/у конвектор – причина трагедії на Вижниччині

12.03.2012

Комісія Держгірпромнагляду в Чернівецькій області з розслідування технічних причин групового нещасного випадку з використання газу у побуті, в якому постраждало троє людей, завершила свою роботу.

Нагадаємо, що трагедія трапилася 29 січня у селі Вашківці Вижницького району Чернівецької області. Тоді у  приватному господарстві загинуло двоє осіб: мати 1941 року народження та син 1977 року народження.

У лікарню у вкрай тяжкому стані було доставлено дружину сина.

 За попередньою версією, причиною групового нещасного випадку стало отруєння чадним газом.  Фахівці вважали, що найімовірніше це відбулося через самовільно встановлений опалювальний прилад.

Сьогодні висновки комісії вказують на те, що  саме конвектор - причина загибелі двох  та тяжкого отруєння однієї  із членів родини. Фахівці встановили, що конвектор, яким опалювалося приміщення літньої кухні, що одночасно слугувало й житловим будинком, був змонтований з грубими порушеннями вимог безпеки. Більше того, з’ясувала комісія, прилад вже перебував у користуванні, був недоукомплектований трубами для повітрозабезпечення пальників, трубою для продуктів згорання, ущільнюючими кільцями та монтажними деталями.  

Роботи з монтажу приладу покійний здійснював сам, не зафіксувавши, а лише приставивши  його до стіни приміщення.

Саму ж споруду літньої кухні родина самостійно перепланувала і встановила в них газові прилади без узгодження з фахівцями газового господарства.

Комісія встановила: причини групового нещасного випадку - незадовільний технічний стан побутових газових приладів; порушення вимог під час їхньої експлуатації; відсутність систем сигналізації та вентиляції; особиста необережність потерпілих.