(0372) 52-22-63

etcchv@ukr.net

Державне підприємство
«Чернівецький експертно-технічний центр Держпраці»

Новини


В області перевіряють стан вантажних ліфтів у закладах торгівлі та громадського харчування

29.02.2012
Фахівці управління Держгірпромнагляду в Чернівецькій області продовжують перевірки щодо стану охорони праці та безпечної експлуатації малих вантажних ліфтів та вантажних підйомників на підприємствах соціально-культурної сфери, зокрема, у закладах громадського харчування та торгівлі. 
 
Вже перевірено низку підприємств обласного центру: ТОВ «Патрія Нова», готельно -ресторанний комплекс «Кайзер», ПП «Ключук», ТОВ «Метро Кеш енд кері Україна», ТОВ «Олбі Рос - Корона», їдальня швидкого харчування «Стрімко», торговий центр «Депот», ТОВ «СЕФ» - всі вони експлуатують малі вантажні ліфти та підйомники.
  
За підсумками обстежень виявлено низку порушень, зокрема:
не отримано дозволи на експлуатацію об’єктів підвищеної небезпеки від органів Держгірпромнагляду;
не проводено технічне опосвідчення  ліфтів;
не укладено угоди зі спеціалізованими організаціями на проведення технічного обслуговування та ремонту малих вантажних ліфтів, вантажних підйомників;
не проводиться експертно - технічне діагностування ліфтів, що відпрацювали нормативний термін роботи  (понад 25 років);
не призначено відповідальних осіб за безпечну експлуатацію механізмів;
інженерно - технічні працівники не забезпечені в необхідному обсязі нормативними документами з питань охорони праці.
 
За результатами перевірок видано приписи на усунення виявлених порушень. До адміністративної відповідальності притягнуто чотирьох посадових осіб.
 
Довідково: минулого року  восьмого квітня  в одному із найбільших торгово-розважальних центрів  Чернівців - "DEPOt - Center" на ПП "Крепак" стався нещасний випадок зі смертельним наслідком. Підприємець допустив втручання в роботу ліфта  сторонньої особи . Самовільно відчинивши двері механізму, працівник (студент  професійно - технічного училища, який саме проходив виробничу практику у цьому закладі харчування) вчинив спробу розклинювання механізму.  Від отриманих тілесних ушкоджень він загинув на місці.
Роботу механізму на ПП «Крепак» досі заборонено.