(0372) 52-22-63

etcchv@ukr.net

Державне підприємство
«Чернівецький експертно-технічний центр Держпраці»

Новини


Перевірку знань з питань охорони праці на Буковині пройшли 170 керівників установ медичної галузі

27.12. 2011

Участь у триденному навчанні, яке відбулося днями, взяли керівні особи медичних закладів краю - голови та члени комісій з перевірки знань з питань охорони праці - головні лікарі, заступники, інженери з охорони праці обласних , міських, районних медичних установ, а також Вашківської дільничої та Берегометської селищної лікарень.

Проходження навчання з питань охорони праці відбулося відповідно до вимог чинного законодавства за участю фахівців Головного управління охорони здоров'я Чернівецької обласної державної адміністрації та управління Держгірпромнагляду по Чернівецькій області. 

Дані навчання сприятимуть запобіганню нещасним випадкам у медичній сфері Чернівецької області, безпечному використанню об'єктів та механізмів з підвищеної небезпеки у галузі, переконані  в управлінні. 

У своїх виступах перед аудиторією інспектори наголошували на низці законодавчих актів з питань охорони праці та їхньому неухильному виконанні.

- Одна із тем лекційних занять - безпечне використання обладнання підвищеної небезпеки, - зазначає старший інспектор управління Микола Черноус. - А саме: автоклавів, кисневого устаткування, опалювальних систем. Адже всі вони працюють під тиском - і при їхньому некваліфікованому використанні це доволі небезпечно. Проілюструю прикладом: звичайний артилерійський снаряд - теж посудина, що працює під тиском, начинена речовиною, яка займає малий об'єм , але при згоранні виділяє велику кількість газів. При ініціації катастрофічно збільшується тиск, що призводить до вибуху. У медичній галузі аналогічна ситуація з механізмами підвищеної небезпеки: 90-кілограмовий кисневий балон за силою свого вибуху відповідає потужності вибуху авіабомби вагою у 90 кілограм. Отже, контроль за використанням таких механізмів має бути якнайжорсткіший - власник повинен призначити відповідальну особу, яка забезпечує організацію справної дії й безпечну експлуатацію обладнання; обслуговуючий персонал повинен бути кваліфікованим й нести повну відповідальність за свої дії. Посадові особи, які мають допуск до обслуговування механізмів, повинні пройти спеціальні навчання, мати відповідну посвідку й щорічно проходити відповідну перевірку знань.