(0372) 52-22-63

etcchv@ukr.net

Державне підприємство
«Чернівецький експертно-технічний центр Держпраці»

Новини


Ситуація з вантажопідіймальними кранами в країні потребує негайної уваги власників кранів

26.07.2016
Аби змінювати каральне ставлення до кожної з проблем, яка виникає, складні ситуації потрібно передбачити і попередити.
Так, останнім часом загальна ситуація з вантажопідіймальними кранами в державі склалася неоптимістична. Більшість кранів вже «відслужили» (мова йде про граничний строк експлуатації), металеві конструкції перебувають у жахливому стані.  Через відсутність у суб’єктів господарювання належного технічного обслуговування та відомчого нагляду за безпечною експлуатацією (на деяких підприємствах на одного працівника з відомчого нагляду припадає понад 100 кранів), крани експлуатуються з пошкодженнями та дефектами,  що може призвести до аварійних ситуацій та й навіть до серйозних аварій.
Так, під час проведення експертного обстеження вантажопідіймальних кранів на замовлення суб’єктів господарювання, які використовують ці крани, експертними організаціями, у тому числі експертно-технічними центрами, що входять до сфери управління Держпраці, було виявлено низку дефектів і пошкоджень кранів. Це, зокрема, тріщини в основному металі та зварних швах металоконструкцій кранів, корозійне спрацювання елементів металоконструкцій та їхньої деформації.
 
Своєчасне виявлення дефектів допоможе підприємствам не допустити виведення кранів з виробничого циклу і уникнути аварій та аварійних ситуацій. А також продовжити роботу кранів після виявлення пошкоджень та їхнього ремонту, і подальшого позитивного рішення щодо експлуатації після технічного огляду.
 
Держпраці звертає увагу власників вантажопідіймальних кранів і суб’єктів господарювання, що їх експлуатують, на стан свого кранового господарства, посилити контроль за проведенням періодичного технічного обслуговування кранів, за роботою служб відомчого нагляду підприємств за безпечною експлуатацією кранів! Все це дозволить своєчасно  виявляти пошкодження та дефекти механізмів, і тим самим підвищить технічний стан вантажопідіймальних кранів і зменшить ризик виникнення аварійних ситуацій або аварій. 
 
У разі виявлення порушень вимог законодавства щодо організації безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів, Держпраці, за наявності підстав, може вимагати зупинення виконання робіт або виробництва, а також обмеження виробництва у порядку та строки, встановлені чинним законодавством України.
 
За матеріалами сайту Держпраці