(0372) 52-22-63

etcchv@ukr.net

Державне підприємство
«Чернівецький експертно-технічний центр Держпраці»

Новини


Подолання бідності – одне з основних питань, що розглядалося на Міжнародній конференції праці

14.06.2016
Подолання бідності – запорука стабільного розвитку держави та зростання добробуту її громадян.  Ці слова неодноразово звучали   під час роботи 105-ї сесії Міжнародної конференції праці, яка проходила у м. Женева (Швейцарія).
 
Українську делегацію очолив Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, а також від української сторони державу представляли Міністр соціальної політики України Андрій Рева, заступник Міністра соціальної політики України Валерій Ярошенко та Голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега.
 
Делегатами конференції стали і представники профспілок та роботодавців України, зокрема Григорій Осовий та Євген Панін.
 
У ході конференції відбулися зустрічі української делегації з урядовцями різних країн світу. Так, під час робочих обговорень, представники українських відомств та Міністр соціального забезпечення та праці Литовської Республіки Альгіманта Пабедінскене зосередилися на питаннях розширення двостороннього співробітництва у соціальній сфері, безвізового режиму, євроінтеграції України, що, безперечно, важливо і у питаннях праці, працевлаштування населення та міграційних процесів.
Голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега подякував литовцям за співпрацю, а саме литовській інспекції,представники якої вже другий рік поспіль співпрацюють з Держпрацею в рамках вивчення ризик-орієнтованого підходу у сфері охорони праці.

З Міністром зайнятості, людського розвитку та праці Канади пані Мері Енн Міхичук 
обговорили можливість укладення міждержавної двосторонньої угоди про соціальне забезпечення та питання підготовки до підписання Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою.
 
Також, вдалося обговорити питання стану охорони праці на вугільних підприємствах України. Голова Держпраці Роман Чернега загострив увагу на проблемах шахт, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, оскільки, за певними даними, стан охорони праці на цих підприємствах – катастрофічний.
 
Одна з важливих зустрічей відбулася з Міністром праці, добробуту та соціального страхування Кіпру Зетою Еміліаніду. Під час неї розглядалися питання співробітництва між Україною та Кіпром у соціальній сфері. Планується, що напрямками такого співробітництва стануть: політика ринку праці, система соціального захисту та соціального забезпечення, покращення безпечних та здорових умов праці, а також міграційна політика.
 
Обговорювалася і можливість активізації українсько-кіпрських відносин у питаннях зайнятості. Українська сторона наголосила на важливості вивчення досвіду Кіпру у сфері соціального захисту. Так, сторони домовились про підписання Меморандуму між Міністерством соціальної політики України та Міністерством праці, добробуту та соціального страхування Республіки Кіпр про співробітництво у сфері соціальної політики.
 
Однією з головних стала зустріч із Головою Міжнародної організації праці Гаєм Райдером.Обговорювалися питання оновлення та створення нормативних документів у сфері праці та, зокрема, охорони праці. Так, Міністр соціальної політики Андрій Рева подякував за підтримку, яку МОП надає Україні, а саме за рекомендації щодо нового Трудового кодексу, програму «Гідна праця», яка підписана з Україною у квітні цього року і діятиме до 2019 року.
 

Підсумовуючи роботу Міжнародної конференції праці, Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер зазначив, що «Одним із найголовніших напрямків подолання бідності в цивілізованому світі має бути збільшення робочих місць, зокрема для молоді, а також, люди мають зважати на гідні для них умови праці».