(0372) 52-22-63

etcchv@ukr.net

Державне підприємство
«Чернівецький експертно-технічний центр Держпраці»

Новини


Колектив Управління Держпраці долучився до вшанування пам'яті жертв наймасовішої депортації в історії Буковинського краю

13.06.2016
Поминальна панахида відбулася за участю представників влади, духовенства, громадських організацій, трудових колективів Буковини на території історико- культурного заповідника  «Кладовище по вулиці Зеленій».
Долучився до жалобних заходів і колектив Управління Держпраці у Чернівецькій області.
 
Як зазначають науковці, 75 років тому у  ніч з 13 на 14 червня 1941 року з Буковини було примусово вивезено у віддалені райони СРСР і переважно знищено тисячі мешканців Чернівецької області.
Ліквідації підлягало все, що не вкладалося у схеми комуністичної диктатури: в першу чергу люди, які були носіями некомуністичної ідеології, представляли політичні та економічні структури, церкву, громадські організації та об'єднання.  
 
Перед каральними органами було поставлене завдання – вивезти за межі області всіх "неблагонадійних".
Депортації проходили у два етапи – перший відбувся 23 травня, другий – 13 червня.
За даними науковців, основна частина депортованих у травні була з Садгірського, Чернівецького, Глибоцького та Сторожинецького районів. Всього 36 вагонів з депортованими направлялися до Комі АРСР, Красноярського краю та Кіровської області.
 
Депортованим обмежили час на збирання, кількість речей, які вони могли взяти з собою, влада не зважала на вік і хвороби людей. Початок "операції" 23 травня 1941 року – 4 год. 30 хв., закінчення - 10 година ранку.
Масштабна "операція" вивезення "ворогів народу" обговорювалася 8 червня 1941 року на об'єднаному засіданні бюро Чернівецького обкому КП(б)У та облвиконкому.
 
Відтак у ніч з 13 на 14 з Буковини примусово вивезено 2279 сімей (7720 осіб).
На жаль, це не єдина трагічна сторінка в історії Буковинського краю.

Маємо пам’ятати про це завжди.