(0372) 52-22-63

etcchv@ukr.net

Державне підприємство
«Чернівецький експертно-технічний центр Держпраці»

Новини


На засіданні міської робочої групи з питань легалізації виплати зарплати та детінізації зайнятості місцевим перевізникам наголошено на необхідності здійснення всіх нарахувань та виплат, передбачених чинним законодавством про працю, своїм працівникам

20.05.2016
Відбулося засідання міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та детінізації  зайнятості  м. Чернівців за участю суб’єктів господарювання міста, з якими укладено угоди на організацію пасажирських перевезень.
 
У засіданні взяли участь члени міської робочої групи, від Управління Держпраці у Чернівецькій області -  заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Валентина Панчишина .
 
Присутніх (ТОВ «Денисівка-1», МКП «Тарас», ТОВ «Багіра», ТОВ «Діліжанс», фізичних осіб-підприємців Ілащук О.Г., Бабій В.І., Огородник О.А.   та інших) проінформували представники Управління Держпраці  у Чернівецькій області, Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області ,  департаменту праці та соціального захисту населення Чернівецької міської ради  щодо нових вимог трудового законодавства, негативних наслідків неоформлених трудових відносин, виплати заробітної плати в «конвертах», її впливу на розмір пенсійного забезпечення в подальшому.
 
Враховуючи зменшення розмірів податків на фонд оплати праці найманих працівників, керівникам та посадовим особам зазначених підприємств  та фізичним особам-підприємцям проведено роз’яснення щодо накладення фінансових санкцій на юридичні та фізичні особи (роботодавців) за порушення трудового законодавства, а саме: застосування ч. 2 ст. 265 КЗпП України, та відповідно доведено про розміри фінансових санкцій за порушення вимог трудового законодавства.
 
Заступником начальника відділу Управління Держпраці у Чернівецькій області Валентиною Панчишиною  наголошено на тому, що за даними податкової інспекції проведено аналіз середнього розміру заробітної плати працівників, працюючих у роботодавців,  які здійснюють пасажирські перевезення по місту Чернівці та зазначено, що розмір заробітної плати  найманих працівників у  80% перевізників  трохи більше, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на державному рівні. Виникає сумнів  щодо проведення оплати праці найманих працівників, а саме: водіїв, за роботу у нічний час, у святкові та неробочі дні, за понаднормову роботу, нарахування та виплати індексації заробітної плати.
 
Недотримання зазначених норм оплати праці є недотриманням мінімальних гарантій  в оплаті праці, відповідальність за які передбачена абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП України, і визначена у 10 десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.
Посадовим особам підприємств та фізичним особам-підприємцям, які здійснюють пасажирські перевезення по місту Чернівці зазначено щодо необхідності здійснення всіх необхідних нарахувань та виплат, передбачених чинним законодавством про працю.