(0372) 52-22-63

etcchv@ukr.net

Державне підприємство
«Чернівецький експертно-технічний центр Держпраці»

Новини


Підбито підсумки роботи за перше півріччя

12.07.2011

В управлінні Держгірпромнагляду по Чернівецькій області відбулася розширена нарада,  на якій було обговорено стан промислової безпеки в області у першому півріччі нинішнього, 2011, року та вжиті управлінням заходи з підвищення ефективності державного нагляду й поліпшення стану охорону праці на підприємствах Чернівецької області.

На засіданні констатовано: незважаючи на позитивну тенденцію до зниження виробничого травматизму, який спостерігався впродовж останніх років, у першому півріччі нинішнього загальна кількість нещасних випадків, пов'язаних  з виробництвом, порівняно з аналогічним періодом минулого року,  збільшилася на один випадок (30 проти 29), відповідно кількість нещасних випадків зі смертельними наслідками - у два рази (6 проти 3).

Значне зростання рівня смертельного травматизму допущено на підприємствах соціально-культурної сфери, у будівельній галузі, при цьому у галузі  будівництва зареєстровано груповий нещасний випадок.

Спостерігається зростання виробничого травматизму на підприємствах з виробництва деревини та виробів з дерева (шість випадків), у будівництві та промисловості будівельних матеріалів (вісім випадків).

На один випадок допущено зростання травматизму на підприємствах енергетики та у закладах охорони здоров'я.

Зменшення кількості випадків травмування відбулося у сільському господарстві, у хімічній, газовій промисловості, на підприємствах з будівництва та експлуатації доріг, пошти та зв'язку, легкої та текстильної промисловості.

Аналіз нещасних випадків зі смертельними наслідками свідчить, що два випадки мали місце через технічні причини, два - внаслідок психофізіологічних причин, ще два - внаслідок причин організаційного характеру.

Серед подій, під час яких відбулися нещасні випадки зі смертельними наслідками, переважають обрушення, падіння та показники напруженості праці.

Причинами настання нещасних випадків ( крім смертельних) у першому півріччі були: організаційні - 15, технічні - 8, психологічні - 1.

Понад 60% нещасних випадків відбулося через недостатню обізнаність працівників про безпечні методи роботи, або через елементарне нехтування нормами власної безпеки.

Травмування осіб у першому півріччі відбулося внаслідок подій:

дій рухомих і таких, що обертаються деталей  - 12 випадків, падіння під час пересування - 4, дорожньо-транспортних пригод - 3 випадки, ушкоджень внаслідок контакту з тваринами - 1 випадок, травма завдана іншою особою - 2 .

За шість місяців управлінням проведено 13 спеціальних розслідувань, у тому числі 9 - зі смертельними наслідками та випадків смерті на виробництві.

Також упродовж  першого півріччя фахівцями управління проведено 164 перевірки суб'єктів господарювання та 452 перевірки  виробничих об'єктів щодо дотримання вимог законодавства з охорони праці та промислової безпеки.

За підсумками перевірок виявлено 4924 порушення вимог  законів та нормативно - правових актів з охорони праці. Прийнято 762 рішення про заборону експлуатації  обладнання та виконання робіт  підвищеної небезпеки.

До адміністративної відповідальності притягнуто 282 особи.