(0372) 52-22-63

etcchv@ukr.net

Державне підприємство
«Чернівецький експертно-технічний центр Держпраці»

Новини


Рекомендації Держпраці щодо недопущення випадків травмування в агропромисловій галузі в літній період

16.05.2016
Закінчуються весняно-польові та згодом розпочнуться активні зернозбиральні роботи. Зважаючи на це, сезонно збільшується кількість дорожньо-транспортних пригод, у тому числі на дорогах загального користування.
 
Також у зв’язку з активізацією ремонтних та будівельно-монтажних робіт підвищується небезпека враження електричним струмом через неприпустиме провисання повітряних ліній електропередач або виконання робіт в охоронних зонах електричних мереж з порушенням вимог Правил охорони електричних мереж. Щороку з цієї причини гинуть люди, які не мали жодного відношення до цих мереж (водії, комбайнери, трактористи та інші).
 
З метою попередження виникнення нещасних випадків у агропромисловому виробництві під час проведення весняно-польових та зернозбиральних робіт, до виконання яких залучається велика кількість сезонних працівників, звертаємо увагу керівників сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, а також підприємств, що здійснюють діяльність із зберігання та переробки зерна на необхідність приділяти особливу увагу наступним питанням:
  проведення навчання та перевірки знань з охорони праці працівників, що виконують роботи підвищеної небезпеки;
  проведення передрейсових медичних оглядів механізаторів та водіїв;
  забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту;
  дотримання вимог безпеки під час використання мінеральних добрив, пестицидів та агрохімікатів;
  забезпечення експлуатації виключно тих тракторів, які обладнанні електростартерним запуском двигуна з кабіни;
  недопущення експлуатації сільськогосподарської техніки без захисних огороджень небезпечних зон, а також без попереджувальних знаків та застережних написів про застосування індивідуальних засобів захисту на посівних машинах та машинах для обробітку ґрунту;
  дотримання вимог безпеки під час виконання робіт у зоні ліній електропередач;
  дотримання працівниками вимог Правил дорожнього руху під час руху техніки дорогами загального користування, а також під час виконання робіт у полі.
 
У зв’язку з великою кількістю дорожньо-транспортних пригод саме на підприємствах агропромислового комплексу та соціально-культурної сфери, Держпраці доручило територіальним органам ініціювати спільно із місцевими органами виконавчої влади та обласними управліннями національної поліції розробку та вжиття відповідних заходів із попередження виробничого травматизму внаслідок дорожньо-транспортних пригод.
А також, налагодження тісної співпраці шляхом підписання двосторонніх угод та спільних наказів із територіальними органами Міністерства внутрішніх справ та Державної служби України з безпеки на транспорті щодо спільних перевірок суб’єктів господарювання з питань забезпечення безпеки дорожнього руху та запобігання дорожньо-транспортним пригодам.
 
Зважаючи на зазначене, територіальним органам Держпраці необхідно зажадати від енергопостачальних організацій систематично проводити перевірки габаритів (відстаней від проводів до поверхні землі) повітряних ліній електропередач, що проходять через населені пункти та сільськогосподарські угіддя.