(0372) 52-22-63

etcchv@ukr.net

Державне підприємство
«Чернівецький експертно-технічний центр Держпраці»

Новини


Розпочався Тиждень охорони праці

25.04.2016
 
Звернення Організаційного комітету з підготовки та проведення Тижня та Дня охорони праці в області 
 
Шановні колеги, за  ініціативи Міжнародної організації праці (МОП) з метою привернення уваги світової спільноти до питань охорони праці та травмування працівників на робочому місці щорічно 28 квітня, починаючи з 2002 року, понад 100 країн світу відзначають Всесвітній день охорони праці. Наша держава підтримала цю ініціативу і відповідно до Указу Президента від 18.08.2006 № 685/2006 визначила 28 квітня як День охорони праці в Україні.
 
У 2016 році Всесвітній день охорони праці за рекомендацією МОП відзначатиметься під девізом „Стрес на робочому місці: колективний виклик”.
Одним з індикаторів розвитку суспільства є стан здоров’я громади, зокрема працюючих.
Психосоціальні ризики та стрес на робочому місці є одними з найскладніших питань у сфері охорони  праці та здоров’я, актуальність яких загальновизнана для всіх країн, професій та працівників.
Результати досліджень, проведених в Європі та інших розвинених країнах  засвідчили, що стрес на робочому місці є причиною від 50 % до 60 % усіх втрачених робочих днів.
 
Стрес – це виклик не лише працівнику, але й усім, хто причетний до колективної праці.
Наслідки стресу на робочому місці негативно впливають на дотримання безпечних умов праці та при тривалому впливі можуть призвести до виникнення втрати працездатності чи різних хвороб, а вчасне їх розпізнання - може зберегти життя та здоров’я працюючих.
Сьогодні працівники підпадають під дію стресу в основному через скорочення можливостей для отримання бажаної роботи, страх її втратити, суттєве зниження фінансової стабільності, тощо.
 
За оперативними даними на підприємствах області упродовж 2015 року зареєстровано 8 нещасних випадків зі смертельними наслідками, що на
37,5% більше, ніж за попередній рік. Основні причини  їх настання є організаційні та психофізіологічні,  де ключову негативну роль відіграє людський фактор.
 
Саме тому, культура безпеки праці, управління стресом, медичне обстеження, дотримання трудової та технологічної дисципліни є актуальними.
За 2015 рік на відшкодування  шкоди,  медичну, професійну та соціальну реабілітацію осіб, які постраждали від нещасних випадків на виробництві використано 22 млн. гривень коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Чернівецькій області.
Захистити і зберегти здоров’я, добробут і продуктивність праці колективу неможливо без розуміння природи стресу і механізмів його впливу на працюючих та підприємство, а також без добре спланованої програми, яка пом’якшить його згубні наслідки і, що більш важливо, попередить їх.
 
Усвідомлюючи важливість порушеного питання, тривалу перспективу його вирішення, організаційний комітет звертається до місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, роботодавців, профспілок, керівників і працівників підприємств  із закликом звернути увагу на необхідність проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання стресам та їх негативним наслідкам на робочому місці.

Організаційний комітет звертається до представників засобів масової інформації з проханням забезпечити всебічне висвітлення заходів, що відбуватимуться в області в рамках Дня охорони праці.