(0372) 52-22-63

etcchv@ukr.net

Державне підприємство
«Чернівецький експертно-технічний центр Держпраці»

Новини


На семінар-навчанні профспілкового активу підрозділів Головного управління Національної поліції у Чернівецькій області представником Управління Держпраці детально роз’яснено питання колективних договорів

24.04.2016
Днями у приміщенні Головного управління Національної поліції у Чернівецькій області проведено семінар-навчання профспілкового активу структурних підрозділів відомства, який організував об’єднаний комітет профспілки поліції Чернівецької області.
 
Участь у роботі семінару взяв начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області Юрій Пуріч. У своєму виступі посадовець Управління Держпраці детально роз’яснив питання укладання, реєстрації та виконання колективних договорів, які вважаються одним із основних інститутів трудового права.
 
Начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області зауважив, що колективний договір укладається відповідно до ст. 10-20 КЗпП України, Закону України "Про колективні договори і угоди" та взятих сторонами зобов'язань з метою регулювання виробничих, трудових та соціально-економічних відносин.
Документ укладається на підприємствах незалежно від форм власності, які використовують найману працю і мають права юридичної особи, є обов'язковим до виконання суб'єктами трудових відносин.
Колективний договір підлягає реєстрації органами державної виконавчої влади. Він набирає чинності від дня підписання його сторонами або від дня, зазначеного в ньому, і діє до часу укладення нового договору чи перегляду чинного.
Контроль за виконанням здійснюється безпосередньо сторонами, які його уклали, або уповноваженими представниками. Щорічно у строки, передбачені колективним договором, сторони звітують про його виконання.
 
Юрій Пуріч також наголосив на тому, що головні державні інспектори Управління Держпраці в ході здійснення контролю за дотриманням законодавства про працю перевіряють наявність колективних договорів у суб’єктів господарювання, їх повідомну реєстрацію, відповідність положень колективних договорів чинному законодавству про працю.
Значна увага приділяється контролю за дотриманням роботодавцями умов колективних договорів.