(0372) 52-22-63

etcchv@ukr.net

Державне підприємство
«Чернівецький експертно-технічний центр Держпраці»

Новини


У зв’язку з аномальною спекою у водопровідно-каналізаційних господарствах регіонів країни відбувся ріст виробничого травматизму

17.08.2015
 
У період  з травня по серпень нинішнього року в Україні відбулося зростання виробничого трравматизму під час експлуатації  водопровідно-каналізаційного господарства.
За вказаний період на виробництві, в тому числі зі сторонніми особами та в приватних оселях, загинуло 14 осіб.
 
Нещасні випадки сталися:
19.05.2015 - у приймальному відділенні каналізаційно-насосної станції Новотроїцького ЖКГ (Херсонська область) знайдено без ознак життя 1 працівника та 1 сторонню особу.
 
11.07.2015 під час експлуатації каналізаційно-насосної станції №5   КП «Славміськводоканал» у м. Славянську Донецької області стався груповий нещасний випадок, під час якого отруїлися 3 особи, з яких 1 смертельно.
 
13.07.2015 під час виконання робіт по очищенню каналізаційно-насосної станції ТОВ «Артбудкомфорт» у м. Золотоноша Черкаської області загинуло внаслідок утоплення 3 працівника.
 
28.07.2015 під час огляду каналізаційного колодязя КП «Зміїв-сервіс» Зміївської районної ради Харківської області отруїлося 2 працівника підприємства, з них 1 смертельно.
 
21.07.2015 під час ремонтних робіт в колодязі стався порив труби, внаслідок чого потоком води травмовано працівника КП виробничого управління ВКГ (Сумська область), який 02.08.2015 помер в лікарні.
 
29.07.2015 під час очистки каналізаційного колодязя приватного домоволодіння по вулиці Ямській у місті Харкові смертельно отруїлися 4 особи.
 
11.08.2015 у каналізаційному колодязі по вулиці Жовтневій в с. Потоки Полтавської області знайдено без ознак життя 1 працівника Потоківського комунального господарства та 1 сторонню особу.
 
У більшості випадків причинами нещасних випадків стали:
неякісне навчання персоналу з безпечних методів і прийомів виконання робіт;
незастосування засобів індивідуального захисту;
невиконання керівниками підприємств посадових обов’язків щодо утримання і забезпечення безпечної експлуатації каналізаційного господарства.
 
Також причиною настання нещасних випадків є підвищення температури навколишнього середовища  у весняно- літній період та зростає вірогідність виникнення нещасних випадків, під час виконання робіт у колодязях зі зменшенням необхідного вмісту кисню та підвищення рівня випаровування болотних та клоачних газів.
 
Управління Держпраці у Чернівецькій області повідомляє:
упродовж першого півріччя  на підприємствах та об’єктах водопровідно-каналізаційного господарства області випадків виробничого травматизму  не зареєстровано.
 
Водночас управління Держпраці у Чернівецькій області звертається до суб’єктів водопровідно-каналізаційного господарства області з нагадуванням щодо неухильного дотримання  вимог чинного законодавства України з охорони праці та промислової безпеки.
 
Саме на них покладено відповідальність, зокрема у частині виконання робіт підвищеної небезпеки – забезпечити контроль газоповітряного середовища, стану забезпечення працівників та використання ними засобів індивідуального захисту (ізолюючі протигази, рятувальні пояси, спецодяг та інші) та колективного захисту (газоаналізатори та/або газосигналізатори ЛБВК, ліхтарі та інші);
 
Управління Держпраці у Чернівецькій області застерігає населення
 
про небезпеку самовільного виконання робіт з очищення каналізаційних колодязів приватних будинковолодінь та необхідності залучення до виконання зазначених робіт спеціалізованих організацій, які мають відповідний дозвіл.