(0372) 52-22-63

etcchv@ukr.net

Державне підприємство
«Чернівецький експертно-технічний центр Держпраці»

Новини


У лісгоспах, де мали місце нещасні випадки, посилено впроваджують заходи запобігання виробничому травматизму

22.07.2015
Основними причинами настання нещасних випадків, що мали місце у лісовій галузі регіону у минулому місяці, комісії спеціальних розслідувань територіального управління Держгірпромнагляду у Чернівецькій області   назвала організаційні та інші чинники.
 
Так, у ДП « Путильське лісове господарство» Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства, де  стався  груповий нещасний випадок зі смертельними наслідками, в якому при звалюванні лісу  травмувалося двоє працівників підприємства - вальник лісу та розкряжувальник деревини, фахівці визнали основною причиною  настання нещасного випадку метеорологічний чинник -  раптовий різкий порив вітру, що викликав падіння дерев, які смертельно травмували працівників.  
 
Причиною іншого нещасного випадку, що трапився 26 червня  у  ДП «Карпатський держспецлісгосп», і в якому загинув тракторист підприємства, котрий виконував трелювальні роботи, комісія назвала  порушення технологічного процесу та недостатній  контроль  за дотриманням працівником вимог технологічного процесу  під час трелювання деревини, чим, власне, було порушено  вимоги відповідної посадової інструкції.
 
Комісії спеціальних розслідувань територіального управління Держгірпромнагляду у Чернівецькій області, вивчивши протоколи огляду  місць, де сталися нещасні випадки, пояснення осіб, висновки   бюро  судово-медичної експертизи  з урахуванням  вимог п.15 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань  і аварій на виробництві, затвердженого  Постановою Кабінету міністрів України  від 30.11. 2011 року за №1232  вважають, що дані нещасні випадки пов’язані з виробництвом і на них складено акти за формою Н-1.
 
Комісіями спеціальних розслідувань розроблено   заходи щодо усунення причин настання нещасних випадків.
 
Зокрема,  причини та обставини настання нещасних випадків детально обговорено у трудових колективах обох  підприємств.
 
Почалося проведення  позапланових інструктажів та  позачергових навчань  з працівниками лісгоспів, задіяних на лісосічних  та інших роботах з підвищеною небезпекою.
 
Посадові особи підприємств  мають пройти позачергове навчання і перевірку знань з питань охорони праці у навчальному закладі.