(0372) 52-22-63

etcchv@ukr.net

Державне підприємство
«Чернівецький експертно-технічний центр Держпраці»

Новини


Актуальна інформація

23.06.2015
Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України занепокоєна різким зростанням рівня смертельного виробничого травматизму на підприємствах водопровідно - каналізаційного господарства під час виконання робіт підвищеної небезпеки у колодязях, замкненому просторі та інших спорудах водопровідно - каналізаційних господарств.
 
Адже з початку 2015 року на підприємствах ЖКГ - 2  сталося шість нещасних випадків, пов’язаних з виробничою діяльністю, два з яких -  зі смертельними наслідками.
 
Зокрема, 8 січня у КП «Енергія» м. Ківерці Волинської області під час підгортання шепи у котельної постраждалий В.Панас послизнувся і його нога потрапила в шнек, внаслідок чого була ампутована ліва гомілка.
 
28 квітня  у МКП «Миколаївводоканал» Миколаївської області при виході з аварійної машини постраждалий А. Довгань оступився і впав, внаслідок чого отримав травму: вивих лівого передпліччя.
 
1 травня у КП «Очаківводоканал» Миколлаєвської області під час виконання земляних робіт постраждалого С.Железного засипало грунтом, внаслідок чого він отримав травму: забій м’яких тканин.
 
19 травня   у Новотроїцькому житлово-комунальному підприємстві Херсонської області при перевірці об’єктів підприємства, головним інженером підприємства О.Тимошенком у приймальному відділенні КНС було виявлено без ознак життя двох чоловіків: працівника Новотроїцького ЖКП – оператора КНС В.Довгаля та сторонню особу. Смерть настала від отруєння токсичними ( речовинами) газами.
 
26 травня о 15 год. 40 хв. під час спуску в камеру діючого водогону на вул. Юрія Кондратюка (м. Київ) між будинками №7 та №5 працівники ТОВ «ЮНЕКСБУД» знепритомніли, що призвело до смертельного наслідку. Постраждалі ймовірно загинули від отруєння невідомим токсичним газом.
 
2 червня у Новотроїцькому житлово-комунальному підприємстві Херсонської області при виконанні робіт з прочищення каналізації у вигрібної ями приватного будинку загинув працівник Новотроїцького ЖКП М.Лучкевич та двоє жителів приватного будинку. За попередніми даними, смерть настала від отруєння токсичними ( речовинами) газами.
 
Причинами вищезазначених нещасних випадків стали:
 
- незадовільна організація робіт підвищеної небезпеки (у тому числі газонебезпечних робіт) відповідальними особами підприємств;
 
- не проведення приладової перевірки повітряного середовища перед виконанням газонебезпечних робіт;
 
- виконання робіт без засобів індивідуального захисту;
 
- допуск до виконання робіт підвищеної небезпеки осіб, які не пройшли навчання, інструктажів з охорони праці, не мали відповідної кваліфікації;
 
- недодержання працівниками вимог інструкції з охорони праці.
 
Під час останніх перевірок щодо дотримання вимог безпеки під час виконання робіт у колодязях, відстійниках тощо суб’єктами господарювання у сільському господарстві, легкій, текстильній, переробній промисловості, рибному господарстві та у сільській комунальній службі України виявлено низку порушень законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці.
 
Основними з них є: не отримано дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки; до виконання робіт з підвищеною небезпекою допускаються працівники, які не пройшли навчання, перевірку знань з питань охорони праці;
працівники недостатньо забезпечені засобами індивідуального захисту;
 газонебезпечні роботи виконуються без наряду-допуску;
допускаються до виконання робіт працівники, котрі не пройшли періодичного медичного огляду;
не перевіряється загазованість місць проведення робіт;
не проводиться випробування рятувальних поясів.
 
З метою запобігання нещасним випадкам щодо безпечного виконання робіт в замкнутих просторах (колодязях, камерах, колекторах, люках тощо) територіальне управління Держгірпромнагляду у Чернівецькій  області звертається до керівників підприємств забезпечити проведення позачергового інструктажу підлеглим робітникам, які виконують роботи підвищеної небезпеки.
Необхідно також забезпечити постійний контроль повітряного середовища під час виконання газонебезпечних робіт та обмежити виконання таких робіт у разі високих температур повітря тощо.
 
Територіальне управління  Держгірпромнагляду у Чернівецькій області нагадує про основні вимоги безпечного ведення робіт у колодязях, люках та відстійниках:.
 
роботи у замкненому просторі, в тому числі колодязях, люках та відстійниках мають проводитись виключно кваліфікованим персоналом, який забезпечений всіма необхідними засобами індивідуального захисту.
 
До робіт у замкненому (обмеженому) просторі, в тому числі колодязях, люках, відстійниках допускаються працівники, котрі:
 
- пройшли навчання та перевірку знань з безпечного ведення робіт;
 
- пройшли медичний огляд та не мають протипоказань до виконання даного виду робіт;
 
- забезпечені спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального захисту, контрольно-вимірювальними приладами та сигналізаторами шкідливих та небезпечних факторів навколишнього середовища;
 
- перед початком робіт у каналізаційних колодязях, відстійниках, зливних ямах необхідно провести аналіз загазованості на наявність шкідливих та небезпечних речовин та при необхідності забезпечити їх вентиляцію (перед спуском у колодязь необхідно упевнитись, у відсутності шкідливих газів за допомогою переносного газоаналізатора або опусканням запаленого шахтарського ліхтаря);
 
- спуск людей до колодязя дозволяється тільки у шланговому або ізолюючому протигазі;
 
- виконувати роботи у замкнених (обмежених) просторах повинна бригада не менш, ніж з трьох працівників;
 
- відкриті каналізаційні колодязі повинні бути огороджені з метою запобігання потрапляння до них людей, тварин або наїзду транспортних засобів;
 
- під час спуску в колодязь, гноєзбірник або робочий канал, виконуючий роботу повинен одягнути запобіжний пояс зі страхувальною мотузкою, яку повинен весь час тримати інший працівник, що перебуває на поверхні;
 
- інколи газ не можливо повністю видалити з колодязя, в таких випадках працівник повинен кожні 10 хвилин виходити на поверхню та відпочивати 20 хвилин. 
 

За матеріалами Держгірпромнагляду України