(0372) 52-22-63

etcchv@ukr.net

Державне підприємство
«Чернівецький експертно-технічний центр Держпраці»

Новини


Держгірпромнагляд занепокоєний зростанням рівня виробничого травматизму на нафтобазах та АЗС під час виконання робіт підвищеної небезпеки

26.07.2013

Так, 11 вересня 2010 року під час виконання ремонтних робіт на нафтобазі ТОВ «Нафтек» (Донецька область) внаслідок спалаху парів нафтопродуктів отримав несумісні з життям опіки фахівець підприємства. Спалах стався внаслідок дії статичної електрики.

Цьогоріч восьмого червня під час перекачування нафтопродуктів  у резервуарному парку Ужгородської нафтобази ПП «Нафтотермінал» внаслідок пожежі отримав опіки та помер у лікарні водій. У результаті розслідування встановлено: спалах стався у результаті дії статичної електрики.
 
22 червня під час наливу нафтопродуктів у автоцистерну у ТОВ «Восток» (Дніпропетровська область) через спалах пари отримали травми двоє робітників; один із потерпілих невдовзі помер у лікарні. За попередніми даними, спалах стався внаслідок дії статичної електрики.
 
9 липня у резервуарі зберігання нафтопродуктів ТОВ «Кворум-Нафта», що на Миколаївщині, задихнувся оператор.
 
Серед головних причин вище перелічених нещасних випадків – невжиття заходів щодо захисту від статичної електрики;
відсутність належного контролю за виконанням робіт підвищеної небезпеки;
недодержання працівниками вимог інструкцій з охорони праці.
 
З метою запобігання подібним нещасним випадкам фахівцями територіального управління Держгірпромнагляду  у Чернівецькій області вже найближчим  часом заплановано проведення тематичних нарад за участю роботодавців, на яких розглядатимуться  питання щодо  недопущення виконання робіт підвищеної небезпеки на АЗС та нафтобазах без належного контролю; без засобів колективного та індивідуального захисту.
 
Планується, що на нарадах обговорюватимуться питання щодо необхідності  вжиття заходів по захисту від шкідливого та небезпечного впливу статичної електрики.
 
Особлива увага приділятиметься питанням посилення контролю за проведенням робіт з наливу нафтопродуктів під час високих температур повітря, що спостерігається в остання дні липня.
 
Наразі інспектори тер управління посилюють контроль за додержанням належного стану промислової безпеки та охорони праці на автозаправних станціях та базах нафтопродуктів в області.