(0372) 52-22-63

etcchv@ukr.net

Державне підприємство
«Чернівецький експертно-технічний центр Держпраці»

Новини


В області стартує зернозбиральна кампанія -2013

05.07.2013
Територіальне управління Держгірпромнагляду у Чернівецькій області закликає пам’ятати основні вимоги безпечного ведення сільськогосподарських польових робіт:
 
- перед початком зернозбиральних робіт необхідно на відведених ділянках влаштувати обладнанні польові стани й місця для відпочинку працівників та перевірити у таких місцях провисання проводів повітряних ліній електропередач.
 
- не дозволяється перебування працівників у кузові автомашини або тракторного причепа під час заповнення їх зерном, а також під час його транспортування до місця складування;
 
- комбайни повинні бути забезпечені дерев’яними лопатами для проштовхування злежаного зерна у бункерах до вивантажувального шнека;
 
 - збиральні машини повинні бути забезпечені міцними дерев’яними підкладками для встановлення домкрата.
 
Особлива увага фахівців агропромислового комплексу має бути привернена до недопущення експлуатації несправних сільськогосподарських машин, машин з відсутніми захисними огородженнями, тракторів без електростартерного запуску тощо.
 
Територіальне управління Держгірпромнагляду у Чернівецькій області звертається до керівників агропромислових підприємств, фермерських господарств, голів селянських спілок щодо проведення позапланових інструктажів з охорони праці та промислової безпеки серед працівників, їхнього забезпечення засобами колективного та індивідуального захисту. 
 
Керівникам підприємств необхідно також посилити контроль за роботами працівників у так званому замкненому (обмеженому) просторі. Мовиться про виконання робіт у колодязях, люках, відстійниках.
 
Такі роботи повинні виконувати працівники, котрі пройшли навчання та перевірку знань з безпечного ведення робіт;
 
- пройшли медичний огляд та не мають протипоказань до виконання даного виду робіт;
 
- забезпечені спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального захисту, контрольно-вимірювальними приладами.
 
Перед початком робіт в каналізаційних колодязях, відстійниках, зливних ямах необхідно провести аналіз загазованості на наявність шкідливих та небезпечних речовин та при необхідності забезпечити їх вентиляцію (перед спуском в колодязь необхідно упевнитись, у відсутності шкідливих газів за допомогою переносного газоаналізатора або опусканням запаленого спеціального ліхтаря);
 
Спуск людей до колодязя дозволяється тільки у шланговому або ізолюючому протигазі.
 
Бригада, призначена для роботи у колодязі (закритій ємності, камері) має бути у складі не менше трьох робітників: один із них має проводити роботи у колодязі, другий – на поверхні, третій – для нагляду. У разі потреби він зобовязаний надати невідкладну допомогу тим, хто виконує дані роботи.   
 
Працювати у колодязі із шланговим протигазом можна безперервно не більше 15 хвилин, після цього необхідно змінити працівника в колодязі для відпочинку на поверхні не менше, ніж 20 хвилин.
 

Територіальне управління Держгірпромнагляду у Чернівецькій області наголошує: елементарне дотримання правил безпеки допоможе працюючим зберегти своє здоров’я, а інколи навіть і життя.