(0372) 52-22-63

etcchv@ukr.net

Державне підприємство
«Чернівецький експертно-технічний центр Держпраці»

Новини


На колегії Держгірпромнагляду обговорили ефективність застосування превентивних заходів у комплексному управлінні працею

27.06.2013

Учора, 26 червня,  відбулося засідання колегії Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України в режимі відеоконференції.

У її роботі якої взяли участь члени колегії Держгірпромнагляду, начальники територіальних управлінь Держгірпромнагляду та їх заступники, начальники державних інспекцій та експертно-технічних центрів, а також структурних підрозділів центрального апарату Служби.

Провів колегію Голова Держгірпромнагляду України Олександр Хохотва.

Колегія заслухала та обговорила інформацію про ефективність застосування превентивних заходів в комплексному управлінні охороною праці. У ній, зокрема, зазначалося:  державна політика в галузі охорони праці визначається відповідно до Конституції України і спрямована на створення належних, безпечних і здорових умов праці, запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням. Ефективна реалізація відповідного завдання здійснюється насамперед шляхом вжиття превентивних заходів.

Особливу увагу запобіжним заходам державного рівня було приділено Держгірпромнаглядом під час опрацювання проекту Закону України «Про затвердження Загальнодержавної соціальної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2014 – 2018 роки».

За рахунок залучення ресурсів державного бюджету та коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України заплановано проведення низки превентивних заходів у комплексному управлінні охороною праці за такими напрямами: підвищення ефективності систем управління охороною праці; запобігання ризикам виробничого травматизму, професійної захворюваності та аварійності; підвищення рівня культури безпеки праці; впровадження економічного стимулювання поліпшення стану охорони праці; застосування інноваційних технологій у сфері охорони праці та промислової безпеки; розроблення нових видів засобів захисту; поліпшення умов і гігієни праці; використання передового досвіду з питань охорони праці.

Держгірпромнагляд та його територіальні органи, зважаючи на ефективність превентивних заходів, спрямовують свої ресурси не на збільшення кількості перевірок, а на роботу із запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням, зокрема: реалізацію положень Програми, спрямованих на запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійних захворювань; підписання угод про співробітництво з центральними та місцевими органами влади, профспілковими організаціями та об’єднаннями роботодавців; привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання, громадських організацій до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням, вшанування пам’яті осіб, які загинули на виробництві.