(0372) 52-22-63

etcchv@ukr.net

Державне підприємство
«Чернівецький експертно-технічний центр Держпраці»

Новини


«Безпечне виробництво =Успішний бізнес»

30.11.2012

"Зменшення навантаження на субєктів господарювання у сфері дозвільної діяльності  і разом з тим підвищення ефективності державного нагляду для забезпечення належного рівня безпеки праці є одними з головних пріоритетів роботи Держгірпромнагляду", – наголосив Голова Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки Олександр Хохотва на відкритті ІІ Міжнародної конференції з промислової безпеки, охорони праці, здоровя і навколишнього середовища.

Організатором заходу є міжнародна гірничо-металургійна група компаній «Метінвест» і цьогоріч він проходить під гаслом  «Безпечне виробництво =Успішний бізнес».

Впродовж двох днів (вчорашнього, 29, і сьогоднішньго, 30 листопада), у Донецьку зібралися представники більше 90 промислових компаній, понад 300 спеціалістів з промбезпеки, охорони праці та екологічної безпеки.

Основна увага – питанням поліпшення охорони праці на промислових підприємствах, застосування сучасних методів управління і подолання існуючих бар’єрів у взаємодії бізнесу, держави та суспільства у вирішенні екологічних проблем.

У своєму виступі Олександр Хохотва зазначив, що  сьогодні Служба  переглядає певні підходи до організації державного нагляду, здійснює заходи з приведення національного законодавства з охорони праці у відповідність із законодавством Євросоюзу. Зокрема, з цією метою за участю Міжнародної фінансової корпорації розроблено проект постанови Кабміну «Про внесення змін у Критерії оцінювання ступенів ризику від здійснення господарської діяльності у сфері промислової безпеки і охорони праці», у якому закладено основний принцип: чим менше нещасних випадків та аварій, тим рідше здійснюватимуться перевірки.

Серед інших заходів Держгірпромнагляду, що спрямовані на запобігання виробничому травматизму і аваріям – профілактичні, якість і кількість яких збільшується (Всеукраїнський конкурс «Охорона праці очима дітей», соціальна реклама тощо).

Разом з тим  Голова  Служби акцентував увагу на тому, що роботодавці іноді не розуміють, що заходи з охорони праці їм вигідні,  а витрати окупляться.  Адже економія на створенні безпечних умов праці призводить і до людських трагедій, і до  фінансових втрат підприємств.